De piro

De “piro” is een stuk worst gebakken in broodjesdeeg, in het Anzegems, pistoletdeeg. Het resultaat is een gebakken stuk worst volledig omhuld door broodjesdeeg. De “piro” kan koud gegeten worden maar de meeste liefhebbers lusten hem goed warm.

Er bestaan verschillende methoden om de “piro” op te warmen. De kunst bestaat erin om de piro zo op te warmen dat het broodje knapperig is en de worst goed warm.

De oudste en volgens velen de beste methode is opwarmen in een gietijzeren kom op een niet al te hoge temperatuur. Let op, bij deze methode ontstaat er al een discussie. De piro’s moeten tijdens het opwarmen regelmatig gekeerd worden. Warm serveren is de boodschap. Alternatief kunnen de piro’s ook opgewarmd worden in de oven of de microgolfoven. Geen te hoge temperatuur hanteren is de boodschap. In de microgolfoven worden de broodjes wel zacht. Een combioven met grill kan ervoor zorgen dat het broodje knapperig wordt ofwel nog even opwarmen in de oven.

Vroeger werd de worst in de snaar mee gebakken, tegenwoordig wordt de snaar weggelaten zodat bij het eten van de piro niet al te veel trekwerk moet uitgevoerd worden om de snaar te scheuren.