Anzegem zet in op intergenerationeel moestuinieren

Gepubliceerd op Vrijdag 13 mei 2022

De gemeente Anzegem, het Sociaal Huis, De Vrije Basisschool De Blokkentoren en Logo Leieland sloegen de voorbije maanden de handen in elkaar, wat resulteerde in de uitrol van een gezond, ecologisch en duurzaam initiatief. Dankzij de steun van de Koning Boudewijnstichting staan er sinds kort een zestal verhoogde moestuinbakken opgesteld aan de assistentiewoningen op de Heirweg te Anzegem. Bewoners krijgen er, samen met lagere schoolkinderen, de kans om zaadjes te planten om er later de vruchten van te oogsten.

“Enkele bewoners van de assistentiewoningen zijn al een tijdje vragende partij om aan moestuinieren te doen, een gezellige & gezonde buitenactiviteit”, aldus Annelies Vanhoutte, stafmedewerker dienst zorg & welzijn. De Vrije Basisschool De Blokkentoren, die pal tegenover de assistentiewoningen ligt, gelooft al sinds jaar en dag in de meerwaarde van dergelijke projecten en sprong dan ook snel mee op de kar. “Wij beschouwen dit initiatief als een mooie kans om kinderen van jongs af aan te leren waar groenten vandaan komen. Bovendien draagt dit project bij tot de ontwikkeling van reken- en taalvaardigheden, wereldoriëntatie en het prikkelen van zintuigen”, dixit Marijke Decrop, directrice van de VBS Blokkentoren. Door kinderen van jongs af aan in aanraking te laten komen met gezonde voeding en hun interesse te laten wekken in het kweken van verse groenten streven we ernaar dat ze ook sneller geneigd zullen zijn om gezond, evenwichtig & gevarieerd te eten, vult Diederik Derijcke, gezondheidspromotor van Logo Leieland, aan.

De coronacrisis wees ons niet enkel op het belang van een gezonde leefstijl maar ook op de toenemende nood aan onderlinge verbondenheid, solidariteit & sterke sociale cohesie, elementen waar het project ‘intergenerationeel moestuinieren’, onder regie van de gemeente Anzegem, maximaal op inspeelt.

De komende maanden zijn bewoners van de assistentiewoningen en lagere schoolkinderen aan zet. Zij zullen volop planten en zaaien en instaan voor het beheer en onderhoud van de moestuinbakken. VELT zal in het najaar vervolgens workshops geven rond ecologisch tuinieren.