Aankoop site escolys

Het gemeentebestuur van Anzegem heeft site Escolys (Heirbaan 73) gekocht. Dit heeft het bestuur gedaan met slechts één doel voor ogen: een kwaliteitsvolle dienstverlening voor alle inwoners van Anzegem.

Escolys is een voormalig interieurstoffenweverij die vorig jaar de boeken neerlegde. Hoewel het gemeentebestuur deze beslissing betreurt, is het voor Anzegem wel een buitenkans om alle diensten, zowel technisch als administratief, daar te centraliseren. Nu zit de gemeentelijke dienstverlening verspreid over de verschillende deelgemeenten. Dit bemoeilijkt de interne organisatie, vraagt veel onderhoudskosten aan de gebouwen en is voor onze inwoners soms verwarrend.

Deze centralisatie zal ervoor zorgen dat de Anzegemnaar slechts op één plaats moet zijn voor diverse contacten met de gemeente en zal ook zorgen voor een efficiënter gebruik van middelen en een betere interne communicatie. We gaan dus voor een kwaliteitsvolle dienstverlening die toch dicht bij onze inwoners staat.

 

Opmaak totaalvisie

De gemeentelijke diensten zullen niet meteen verhuizen. Er moeten nog verbouwingen uitgevoerd worden vooraleer Escolys kan gebruikt worden als een gemeentehuis. Duurzaam, energiezuinig en efficiënt zullen hierbij voorop staan. Daarnaast willen we ook rekening houden met de gebouwen die na de centralisatie leeg komen te staan. Krijgen die een nieuwe bestemming, blijven die bestaan, worden die verkocht? Dit alles zullen we in een totaalvisie gieten.

 

Wat gebeurt er met de heropbouw van de kerk?

Het was eerst de bedoeling dat er een deel van het gemeentehuis in de afgebrande kerk zou komen. Recent bleek echter dat de werkelijke kostprijs een pak hoger zou liggen dan de ramingen. Daarbovenop kwam nog dat een doorgedreven centralisatie van onze dienstverlening op deze plaats niet zou kunnen. Toen het gemeentebestuur dus de kans kreeg Escolys aan te kopen, besloot men het project kerk ‘on hold’ te zetten zodat men eerst de piste Escolys kon onderzoeken. In samenspraak met het kerkbestuur, onroerend erfgoed en het bisdom zullen we nu bekijken hoe we het schip verder kunnen invullen.

Dit jaar begint men wel al met de restauratie van de toren, het koor en de sacristie.

Kostprijs

Escolys kost 7,5 miljoen euro en dit voor gebouwen met een totale oppervlakte van ongeveer 2,5 hectare, die op een terrein van een kleine 6 hectare staan.