Aanleg waterspaarbekken en overstromingsgebied

Gepubliceerd op Maandag 04 november

De provincie West-Vlaanderen is op de hoek van de Walskerkestraat en de Kleine Leiestraat onlangs gestart met de bouw van een groot waterspaarbekken. Dit spaarbekken kan 11.500m3 water vasthouden, beschikbaar als beregeningswater voor de omliggende landbouwbedrijven. Met een badge zal men dan toegang kunnen krijgen tot de pompinstallatie. Vooral in periodes van droogte zal dit water zeker welkom zijn bij de land- en tuinbouwers.

Daarnaast wordt deze plaats ook ingericht als waterberging. Zo wordt er een gecontroleerd overstromingsgebied aangelegd met een waterbufferende capaciteit van 27.000m3. Deze extra bufferende maatregelen zijn nodig om het water te vertragen dat vanuit Anzegem richting het industriegebied van Waregem loopt, zodat de Gaverbeek niet overbelast wordt.

In het midden van de vijver komt er ook een eilandje waar watervogels kunnen broeden. Bovendien wordt er een vlonderpad (smalle houten brug) voor wandelaars aangelegd, een fietsrustpunt ingericht en enkele rustbanken geplaatst. De vroegere stuwvijver voor de historische watermolen Goed Ter Walskerke wordt ook opnieuw in ere hersteld en zal de watermolen in droge periodes draaiende houden.

Dit project wordt volledig gefinancierd door de provincie en zal eind 2020 klaar zijn.