Ken jij de Perelaar in Anzegem?

Gepubliceerd op donderdag 25 november 2021

Vaak vertellen oude bomen verrassende verhalen over het verleden van een vervlogen locatie. Een legendarisch stadsverhaal, een vergeten techniek of historisch landgebruik, de erfgoedwaarde van solitaire, emblematische bomen kan nauwelijks overschat worden. Bovendien bepalen en kleuren ze het landschap. Reden genoeg om ze - eindelijk - nog eens in de kijker te zetten. 

Een schermboom beschermt een gebouw tegen extreme weersomstandigheden als regen-, wind- of zonnescherm. Bij watermolens bijvoorbeeld behoeden (voornamelijk) lindes het waterrad van uitdroging. Een vredesboom is dan weer een vrijheidsboom die zowel na de Eerste als na de Tweede Wereldoorlog in vele dorpen een centrale plek kreeg als vredessymbool. En een hoekboom bakent bepaalde eigendoms- of perceelsgrenzen af. 

Bakens van bomen selecteerde in een eerste fase een aantal markante bomen in Zuid-West-Vlaanderen, in de hoop dat ze opnieuw een prominentere rol kunnen spelen in onze beleving van het landschap. Verwondering en verbeelding, ontdek de bomen en hun verhaal hier!

Laat hier weten welke boom voor jou een bijzondere (beeld)waarde heeft, dan trekken wij er in het voorjaar van 2022 opnieuw op uit, op zoek naar de leukste verhalen achter de ingezonden bomen. 

Perelaar Anzegem

De Perelaar in Anzegem 

Type: perelaar
Beheervorm: opgaand
Functie: fruitboom
Stad / gemeente: Anzegem
Adres: Walskerkestraat 2
Coördinaten: 50°51’30.7”N 3°26’33.2”E

  • Stamomtrek op een hoogte van 150 cm: 1,35 m
  • Totale hoogte: 5,61 m
  • Hoogte takvrije stam: 0,8 m
  • Kruinbreedte: 7,70 m
     

Het verhaal achter de boom

Geënt op de oever van de Maalbeek duidt deze perelaar de grens aan van Hof ter Walskerke. Een bijzonder ongewone functie voor een perelaar, maar hij staat dan ook in een bijzondere omgeving. Het hof herbergt de laatste werkende watermolen van West-Vlaanderen. Al sinds de vijftiende eeuw stuwt het water hier een houten, later metalen, rad voort. Het graan van de vele omliggende akkers kon en kan op die manier tot meel verwerkt worden. Nog steeds kan je op de eerste zondag van de maand de molenaar aan het werk zien. 

Hof ter Walskerke met watermolen en de nabije omgeving zijn sinds 1983 beschermd als dorpsgezicht. En die bescherming geniet ook onze boom. Als perenboom staat hij symbool voor welvaart en zijn bloesems geven aan dat de lente begonnen is: cruciale elementen voor de werking van het hof. Tijdens de zomer gaat de boom op in de oeverbegroeiing van de Maalbeek, maar zonder deze perelaar zou Hof ter Walskerke en zijn omgeving een heel andere betekenis krijgen.