Mondmasker in West-Vlaanderen: wat moet?

Gepubliceerd op Dinsdag 06 oktober 2020

Sinds 3 oktober is het in de hele provincie West-Vlaanderen steeds verplicht om een mondmasker bij je te hebben. Dit geldt voor alle personen vanaf 12 jaar en ouder. Er is ook een tijdelijke mondmaskerplicht op alle begraafplaatsen tijdens de periode rond Allerheiligen.
 

Mondmasker bij hebben

Er is een algemene verplichting om een mondmasker bij je te hebben op het volledige grondgebied van de provincie West-Vlaanderen.
 

Mondmasker aan hebben

Een mondmasker dragen is verplicht:

  • op alle begraafplaatsen vanaf zaterdag 24 oktober 2020 0u tot en met zondag 8 november 24u.
  • vooral alle toeschouwers van sportactiviteiten (trainingen, wedstrijden, oefenmatchen, tornooien ...)
  • in alle voor het publiek toegankelijke gebouwen (stadhuis, sporthal, bibliotheek, station ...) behalve als je neerzit + als je genoeg afstand kan houden + je de algemene gouden regels respecteert.
  • op alle markten, kermissen en evenementen
  • op alle recyclageparken

Vergeet nationale regels niet

Deze provinciale mondmaskerplicht vervangt de federale maatregelen niet. Want ook die maatregelen blijven gewoon geldig.  Je draagt een mondmasker verplicht in winkels en winkelcentra, bioscopen, theater-, concert- en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, musea, bibliotheken, casino’s en speelautomatenhallen, handelsbeurzen (met inbegrip van de salons), inrichtingen die behoren tot de horecasector (behalve wanneer de klanten aan hun eigen tafel zitten), op het openbaar vervoer.  Je draagt een mondmasker ook vanaf dat je het station of de halte betreedt, op de middelbare school, op het werk als je geen 1,5 meter afstand kan houden van je collega’s, als je naar de kapper of schoonheidsspecialist gaat,  voor bepaalde beroepen (zoals bijvoorbeeld marktkramers, kappers, obers …) en op alle plaatsen waar de sociale afstand van 1,5 meter niet gehouden kan worden.