Natuurproject westelijke zone Ecologisch Park Vichte - nieuw bos aangeplant

Gepubliceerd op Zaterdag 17 februari 2024

In 2022 kon het gemeentebestuur Anzegem een terrein van ongeveer 1,5 ha aankopen tussen domein Beukenhof en de spoorweg in Vichte (westelijke zone ecologisch park Vichte) om te bebossen, met financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid en het regiofonds (provincie en Leiedal).

De zone tussen het Beukenhof en het kasteelpark is aangeduid als zone voor “ecologisch park” volgens het gelijknamige ruimtelijk uitvoeringsplan, en is bestemd voor de instandhouding, de ontwikkeling en het herstel van de natuur, het natuurlijk milieu en bos (hoofdfunctie natuur).

Op dit terrein werd een natuurbos aangeplant met grote diversiteit. Het bebossingsplan werd opgemaakt door Bosgroep Ijzer en Leie, in overleg met Natuurpunt Krekel Anzegem, en omvat een 2 meter breed onverhard bospad (met 2 open plekken), bosranden hoofdzakelijk bestaande uit struiken, een boskern C (kant spoorweg/station) met meer snel groeiende en hoge boomsoorten en een boskern D met meer trager groeiende en lagere boomsoorten. In totaal gaat het om 3000 stuks aangeplant bosgoed verdeeld over meer dan 30 soorten! Daarbij zijn veel soorten die voor bijen, vlinders en vogels aantrekkelijk zijn.

Plantdag

Op zaterdag 17 februari 2024 kwamen een 130-tal inwoners meehelpen op dit bos aan te planten, veel dank aan alle helpers!
Het nieuwe bos heeft nu tijd nodig om goed te groeien (zowel de aangeplante boompjes als de spontaan ontstane vegetatie).
De nieuwe naam van het bos wordt later, samen met het infobord, nog bekend gemaakt.

bebossingsplan westelijke zone ecologisch park Vichte