Novembermaand = herdenkingsmaand

 

In de maand november trekken we naar de kerkhoven om onze overledenen te herdenken. Op de 7 gemeentelijke begraafplaatsen leverde onze Groendienst de voorbije weken dan ook hard werk om alles pico bello te maken. Daarnaast hebben we op de kerkhoven in Anzegem, Vichte, Ingooigem en Tiegem nu ook sterretjesweides aangelegd.  

Deze sterretjesweides zijn bedoeld voor ouders die hun veel te vroeg geboren kindje (tot 26 weken) willen herdenken. Zo kan men de resten uitstrooien en/of een sterretje plaatsen als herinnering. Deze sterretjes worden door ons gemaakt en kan je aanvragen bij dienst Bevolking in het gemeentehuis of Sociaal Huis. Wie dat wenst kan de voornaam en/of datum laten graveren. Alle kosten die hieraan verbonden zijn, worden door ons betaald. Enkel deze sterretjes mogen op de weide geplaatst worden. Zo willen we een rustig en sereen plekje creëren. Wil je het kindje begraven dan kan je daarvoor terecht op de kinderbegraafplaats.
Volgend jaar worden ook op de andere begraafplaatsen (Kaster, Heir-
weg en Gijzelbrechtegem) sterretjesweides voorzien.

Niet alleen van de sterretjesweides willen we een mooie plaats maken, maar bij uitbreiding ook van de volledige kerkhoven. Onze Groendienst doet haar uiterste best om alles te onderhouden, maar we zouden willen vragen dat iedereen z’n steentje bijdraagt. Zo kunnen we er samen een mooie en serene rustplaats van maken.

 

Enkele aandachtspunten:

  • Graftekens mogen de veiligheid en doorgang niet belemmeren.
  • De nabestaanden zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven. Dode bloemen en planten moeten door hen verwijderd worden.
  • Het grafteken moet gedurende de hele duur van de concessie blijven staan en onderhouden worden.
  • De beplanting moet zich beperken tot het eigen perceel. Wanneer een graf door plantengroei overwoekerd wordt, zal onze Groendienst dit verwijderen.
  • Gebroken of beschadigde gedenkstenen moeten door de nabestaanden verwijderd worden. Wordt dit niet opgevolgd dan mogen de gemeentediensten deze gedenktekens verwijderen.
  • Bloemen die je plaatst ter gelegenheid van Allerheiligen worden door de gemeentediensten verwijderd vanaf 1 december.

 

Tarieven
De kostprijs voor een graf bedraagt 680 euro. Dan mag dit graf 30 jaar blijven bestaan. Eventueel kan dit daarna nog verlengd worden. Een gratis graf mag 10 jaar blijven bestaan. Een naamplaatje op de strooiweide kost 68 euro en de prijzen voor een grafkelder variëren van 650 tot 1300 euro afhankelijk van de grootte.

dienst Begraafplaatsen , L. Bauwensstraat 40 (Sociaal Huis),  tel 056 77 70 09, dienstbegraafplaatsen@anzegem.be
openingsuren: ma, di en wo van 8u30-12u en ook op di van 14u-18u30.

Aangemaakt op: 31/10/2018