UPDATE maatregelen corona

Gepubliceerd op Zaterdag 17 oktober 2020

23 oktober 2020
Het Overlegcomité heeft de coronamaatregelen op het vlak van sport, jeugd, culturele evenementen en (hoger) onderwijs aangepast.

Deze strengere regels zijn nodig om ziekenhuizen te ontlasten, te voorkomen dat alle scholen moeten sluiten, de gehele economie stilvalt en al te veel mensen zouden vereenzamen door een algemene lockdown.

 1. Sportevenementen
  Alle professionele sportwedstrijden binnen en buiten verlopen zonder publiek. Alle amateurwedstrijden worden opgeschort. Jeugdwedstrijden voor jongeren tot 18 jaar blijven toegelaten, maar zijn enkel toegankelijk voor één enkel lid van het gezin. Het aanbieden en nuttigen van drank en voedsel blijft verboden.

   
 2. Hoger onderwijs
  De bezettingsgraad wordt herleid tot maximaal 20% mét mondmaskerplicht, behalve voor practica waarvoor dat niet mogelijk is. De regel geldt niet voor eerstejaars.

 3. In theaters, bioscopen en concertzalen mogen niet meer dan 200 toeschouwers tegelijk aanwezig zijn. In bioscopen moeten er twee zitjes tussen elke groep. Uitzonderingen voor grote zalen zullen niet langer toegestaan worden. Toeschouwers moeten ook op 1,5 meter van elkaar zitten.  Het aanbieden van eten en drinken is verboden.
   
 4. Bij de oudere jaren van de jeugdbewegingen (+12-jarigen dus) zijn binnenactiviteiten niet langer toegestaan. Iedereen moet ook een mondmasker dragen. Ook overnachtingen zijn voortaan verboden. Uitzonderingen zijn er voor kinderen onder de 12 jaar. Zij mogen wel op kamp met overnachting. Voor kinderen tot 14 jaar kunnen overnachtingen ook, op voorwaarde dat het kamp tenminste vier dagen duurt. 

 5. Openbaar vervoer: elke overheid waakt er binnen zijn bevoegdheid over dat de capaciteit van het openbaar vervoer tijdens de spitsuren optimaal is om crowding te vermijden.

 6. Pretparken worden tijdelijk gesloten.

   

 7. Dierentuinen: indoor ruimtes worden gesloten; het aanbieden en nuttigen van drank en voeding is verboden.
   
 8. Telewerk blijft de regel. Er wordt met de werkgeversfederaties overlegd om een responsabiliserende monitoring op te zetten zodat men de regel van telewerk overal toepast waar het moet.

 

Deze maatregelen werden eerder al beslist en blijven nog van kracht

Knuffelcontacten (nauwe contacten) worden beperkt tot max. 1 persoon

Privésamenkomsten worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.

Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.

Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden.

Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22.00 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).

Nachtwinkels moeten sluiten om 22u. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20.00u.

Verbod om zich op de openbare ruimte te begeven tussen 24u en 5u, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werk verkeer.