Verkopen door verenigingen: wat mag en wat mag niet?

Gepubliceerd op woensdag 04 november 2020

Mag een vereniging nog pannenkoeken verkopen om hun kas te spijzen? Mogen ze die zelf maken? En mogen ze deze dan aan huis leveren? We krijgen heel wat vragen over occasionele verkopen door verenigingen. Deze kunnen doorgaan, maar er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden werden bepaald door de gouverneur van West-Vlaanderen en gelden dus voor alle West-Vlaamse gemeenten.

 

Kan een vereniging goederen leveren?

> Neen, de vereniging zelf mag geen goederen leveren aan de deur / aan huis.

> De vereniging kan wel samenwerken met een professionele handelaar / horecazaak / leverancier om de levering te laten doen in plaats van de vereniging, maar mag niet mee helpen bij de levering.

 

Kan de vereniging de goederen laten afhalen?

> Ja, de vereniging kan de goederen laten afhalen via een bestaande winkel of bestaand afhaalpunt.

> De vereniging mag helpen bij het afhalen van de goederen, maar dit moet gebeuren onder toezicht van het bestaande afhaalpunt / de bestaande winkel.

 

Welke goederen kunnen door verenigingen verkocht worden?

> Aangekochte goederen die doorverkocht worden, zoals industriële koeken, pannenkoeken, chocolade reeds verpakt, postkaarten, balpennen, sleutelhangers…

> Etenswaren, zoals spaghetti, zelf gemaakte pannenkoeken, soep, hutsepot… enkel indien bereid door een professionele traiteur / cateraar / restaurateur. De vereniging mag hierbij niet helpen.

> Niet-etenswaren die zelf gemaakt worden, zoals kaarsen, zelf gemaakte postkaarten…

> Samengestelde pakketten, zoals een ontbijtmand kunnen, maar de pakketten mogen niet door de vereniging samengesteld worden. Enkel door een professionele instantie.

 

Waaraan moet een afhaalpunt voldoen?

Het afhaalpunt bevindt zich aan de buitenzijde van het gebouw.
> Een afstand van 1,5 m tussen elke persoon wordt gegarandeerd.
> Mondmaskers worden gedragen door de aanbieder en de afhaler.
> De activiteit moet zo worden georganiseerd dat samenscholingen worden vermeden.
> Noodzakelijke handhygiëne ter beschikking van aanbieder en afhaler.
> Bij voorkeur afhalen op reservatie/via tijdslots.
> Geen cash geld, maar vooraf betaling of contactloos ter plaatse.
> De vereniging mag ondersteuning geven aan het afhaalpunt, maar dit moet onder toezicht gebeuren van de winkel / horecazaak / traiteur / cateraar / restaurateur.