Vespawatcher worden?

Gepubliceerd op Donderdag 14 maart 2024
vespawatcher

De Aziatische hoornaar is een uitheemse ‘grote wesp’ die zich massaal aan het verspreiden is in Europa. Tot ergernis van imkers, fruitkwekers, en natuurliefhebbers, die er allemaal hinder van ondervinden.  De provincie en de gemeenten in West-Vlaanderen pogen samen de verdere groei van de populatie in te tomen.  Vanaf pakweg mei komt dat neer op : zoveel mogelijk nesten vinden, en die nesten zo veel mogelijk verdelgen!   

Nesten vinden is een bijzonder klus.  ‘Vespawatchers’ zijn een informeel vrijwilligerscollectief van mensen die bekwaam zijn in het vinden van nesten van Aziatische hoornaar.  De basismethode om nesten te vinden is de ‘lokpotmethode’. 

Misschien wil jij zo’n ‘vespawatcher’ worden? 

1.            Je hebt een hart voor natuur en voor insecten?

2.            Je ziet samen met ons de bedreiging die uitgaat van de Aziatische hoornaar?   

3.            je hebt wat vrije tijd om in de periode van juni tot en met oktober op zoek te gaan naar nesten? 

Op 20/04 en 27/04 organiseren de provincie en konVIB tweemaal een identieke vormingsdag, waarin geïnteresseerde burgers de lokpotmehode aangeleerd krijgen in theorie en praktijk.   

Inschrijven op één van beide vormingen kan via Vespawatchers West-Vlaanderen | Provincie West-Vlaanderen (zoek naar de tegel ‘opleidingen mbt Aziatische hoornaar’ en daarop naar ‘theorie en praktijk van de ‘lokpotmethode’). 

De opleiding is een dagopleiding, en is gratis.  De opleiding wordt altijd centraal in de provincie georganiseerd.