Vogelgriep in Waregem: tijdelijk toezichtsgebied in Anzegem

Gepubliceerd op Dinsdag 27 april 2021

Er werd vogelgriep vastgesteld bij een pluimveehandelaar in Waregem. Naar aanleiding van die uitbraak stelt de FAVV een tijdelijk toezichtsgebied in met een straal van 10km rond het getroffen gebied. Een deel van Anzegem valt hieronder.

Bekijk het gebied in kaart

Welke extra maatregelen gelden er in het toezichtsgebied?

  •  Verplaatsingen van pluimvee, vogels en broedeieren zijn verboden.
  • Het verplaatsen van andere vogels dan pluimvee is verboden met uitzondering van:
    - de vogels afkomstig van buiten een beperkingsgebied
    - de vogels van houders die geen pluimvee houden
    - de vogels van handelaars en van vogelverkooppunten, zelfs indien er pluimvee aanwezig is; pluimvee mag hier echter niet worden verkocht, noch verplaatst.
  • Elke professionele houder van pluimvee en andere vogels moet binnen de 48 uur een inventaris overmaken met het aantal en de soort van het pluimvee en de vogels die zij houden. Hij stuurt deze inventaris binnen de 72 uur door naar de LCE van het FAVV waarvan hij afhangt (zie contactgegevens hier). De professionele pluimveehouders worden daarvoor ook nog rechtstreeks gecontacteerd door het FAVV.
  • Alle verzamelingen, zoals beurzen, markten, tentoonstellingen en prijskampen, van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels zijn verboden.

Duurtijd

De opgelegde maatregelen zijn voor onbepaalde duur van toepassing. Zodra de maatregelen vervallen, zullen wij dit via de traditionele kanalen communiceren. 

Meer info op website FAVV