Voorkom een kauw in je schouw

Gepubliceerd op dinsdag 25 januari 2022

Kauwen zijn (beschermde) kraaiachtigen, die erom bekend staan soms in schouwen te nestelen, waarbij zij veel nestmateriaal in de schouw verzamelen.  
Nesten in schouwen kunnen gevaarlijk zijn voor vogel en mens (CO-vergiftiging, schouwbrand). Kauwen broeden  normaal gezien vanaf maart tot eind juli.  Om te beletten dat kauwen in jouw schouw gaan broeden, worden de rookgaten best nu – dus buiten de broedperiode – afgesloten met een metalen roostertje (inox) met mazen van maximum 3 cm doormeter. Gaasdraad is ook mogelijk, maar dat is geen oplossing op lange termijn, kauwen zijn erg inventief en kunnen de draad met hun snavel loswrikken. Januari en februari zijn geschikte maanden om oud nestmateriaal uit schouwen te verwijderen.
Dit specifiek werk laat je best over aan een professionele schoorsteenveger, die vertrouwd is met dit probleem. Die kan dan meteen de schouw reinigen en onmiddellijk na de werken een roostertje plaatsen. 
Wacht er a.u.b. niet mee, doe het zo snel mogelijk!

Meer info: https://natuurenbos.vlaanderen.be/sites/default/files/documenten/kauwen…

Voor vragen ivm de bestrijding van kraaiachtigen kan men terecht bij het Agentschap Natuur en Bos. Zie ook: https://natuurenbos.vlaanderen.be/sites/default/files/documenten/kraaia…

 

 

Agentschap Natuur en Bos