Vuilnisbakkenplan in strijd tegen zwerfvuil

In Anzegem staan er 195 vuilnisbakken, maar die worden niet overal even goed gebruikt. Daarom zullen we elke vuilnisbak monitoren en indien nodig gaan we vuilnisbakken bijplaatsen, verplaatsen of verwijderen. Doel is om de netheid van Anzegem te vergroten.

Onder begeleiding van Mooimakers en Imog zijn we gestart met een coachingstraject om het zwerfvuil- en sluikstortbeleid te verbeteren. Een van de onderdelen van dit traject is het opmaken van een vuilnisbakkenplan. Straatvuilnisbakken zijn immers erg belangrijk in de strijd tegen zwerfvuil. Met de juiste vuilnisbak op de juiste plaats willen we de gemeente nog netter maken.

De eerste stap van het plan is al gerealiseerd: een inventarisatie van alle vuilnisbakken in Anzegem. Er zijn 195 vuilnisbakken en dit is voor een landelijke gemeente een opvallend hoog aantal. Elke bak kreeg ook een uniek nummer zodat we alle gegevens kunnen koppelen aan de juiste vuilnisbak.

Metingen die door onze Technische Dienst worden uitgevoerd zullen moeten uitwijzen wat we met de vuilnisbakken zullen doen. Er wordt bijgehouden hoe vol de vuilnisbak is, of ze sluikstort bevatten en hoe de toestand van de vuilnisbakken zijn.

Volgende stappen worden op korte termijn uitgevoerd:

  • Proefproject Kerkhof Tiegem: nieuwe bakken voor groenafval, plastic en restafval (met de medewerking van IMOG).
  • We zullen boodschappen op de vuilnisbakken hangen (bv. ‘Bedankt deze vuilnisbak wordt correct gebruikt!’. Of ‘Dit is een vuilnisbak, geen huisvuilbak!’). Bij misbruik wordt de situatie na 4 weken geëvalueerd, indien het misbruik blijft aanhouden, wordt de vuilnisbak weggenomen.
  • Kapotte vuilnisbakken worden vervangen.
  • Lege en slecht geplaatste vuilnisbakken worden verwijderd.