Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter

IMOG en Interafval, het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), alle Vlaamse afvalintercommunales en andere lokale besturen die instaan voor lokaal afvalbeleid, roept tijdens de 'Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter' van 20 tot en met 24 november op om aandacht te hebben voor het werk van de afvalophalers en de recyclageparkwachters.

Elke dag één geval van onaangepast gedrag

Elke dag trotseren afvalophalers weer en wind zodat we ons op een makkelijke manier van ons afval kunnen ontdoen. Ze worden daarbij helaas ook geconfronteerd met onveilige verkeerssituaties. Uit een steekproef bij afvalinzamelaars blijkt dat elke ophaler gemiddeld één keer per dag onaangepast gedrag ervaart van andere weggebruikers. Dat kan een voertuig zijn dat de ophaler pas afsnijdt. Het kan gaan om bumperkleven, onophoudelijk getoeter of intimiderende gebaren in de richting van de ophaler. In zeldzame gevallen leidt dit tot fysieke confrontaties. Dat betekent dat er dagelijks tussen 600 en 1500 incidenten zijn. Voor de medewerkers op de recyclageparken gelden gelijkaardige risico’s. Bijvoorbeeld hun vraag om bepaalde afvalstoffen te sorteren, valt niet bij elke bezoeker in goede aarde. 

‘Dankjewel’ voor belangrijk werk

Om mensen op te roepen meer aandacht te hebben voor het werk van de afvalophalers en recyclageparkwachters wordt de 'Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter' gelanceerd. Die vindt plaats van 20 tot en met 24 november.

“Via de campagne zetten we het werk van de ophalers en het personeel van recyclageparken in een positief daglicht. Door hun werk raakt elk gezin op een efficiënte manier zijn afval kwijt. Hun inzet bepaalt mee de hoge recyclagecijfers van Vlaanderen. Tijdens de Week van de afvalophaler roepen we mensen dan ook op om hun ophaler of recyclageparkwachter te bedanken voor hun werk”.

Aan het onthaal op het gemeentehuis liggen complimentenkaartjes, het moment om de recyclageparkwachters eens te bedanken.  Schrijf een merci op een kaartje en laat het achter in de complimentencontainer op het recyclagepark.

In bepaalde kranten worden stickervellen bijgevoegd waarbij stickers op de afvalzakken kunnen gekleefd worden.

Gooi je foto in de strijd!

Maak een foto van hoe jij de ophaler en parkwachters bedankt en post hem tijdens de Week van de Afvalophaler en Recyclageparkwachter (20 tot 24 november) op sociale media met de hashtag #HouHetNet. Zo deel je jouw respect voor de afvalophalers en recyclageparkwachters. Merci!

 

Aangemaakt op: 13/11/2017