Dierenwelzijn

Dierenwelzijn is een gewestelijke bevoegdheid.  Veel informatie vindt u op:  https://www.vlaanderen.be/dierenwelzijn

 

Dierenmishandeling

Meldingen van verwaarloosde en mishandelde dieren kan via het meldpunt van de dienst dierenwelzijn van de Vlaamse overheid:  https://huisdierinfo.be/dierenverwaarlozing-of-mishandeling-klacht-indi…

Dringende gevallen van dierenmishandeling kan je best direct aan de politie melden (101 of 056 62 67 00).

 

Zwerfdieren

Een huisdier dat losloopt en geen herkenningsteken draagt, wordt als een zwerfdier beschouwd en kan in opdracht van de politie opgehaald worden door een dierenasiel.

 

Huisdieren

Ben je op zoek naar een nieuw huisdier? Raadpleeg dan de huisdierwijzers om je keuze te bepalen.  Met de huisdierwijzers kan je beter inschatten wat elk dier nodig heeft (huisvesting, verzorging, voeder, …) en voorkom je onaangename verrassingen.  Zo vermijd je ook dat je je huisdier na verloop moet wegdoen.

Heb je al een huisdier? Dan geven de huisdierwijzers en de extra themapagina's je de juiste informatie zodat je nog beter voor je dier kan zorgen.  

Alle info vind je op:  https://www.huisdierinfo.be/ 

 

Offerfeest

Informatie over de praktische organisatie van het Offerfeest, kan je hier vinden.

 

Dierengezondheidszorg Vlaanderen vzw

Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ), dienst I&R (Sanitel) staat ten dienste van veehouders en particulieren. Elke houder van schapen, geiten, herten, rundvee, varkens (vanaf 1 stuk) of pluimvee (vanaf 200 stuks) moet zich laten registeren in Sanitel, het identificatie- en registratiesysteem (I&R) dat door DGZ bijgehouden wordt. De dienst houdt alle gegevens bij over dieren, zodat in tijden van crisis een correcte tracering kan gebeuren.

Meer info vind je hier.

 

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV of voedselagentschap) is een openbare dienst die instaat voor de bewaking van de voedselketen, van producent tot verbruiker.

Het is echter ook bevoegd voor de controle inzake dierengezondheid en plantengezondheid.

Het FAVV controleert ook de in- en uitvoer van dieren, planten en voedingsmiddelen van en naar landen buiten de Europese Unie.



Meldpunt FAVV:

0800 13 550 op weekdagen van 9 tot 17 uur (gratis nummer)

meldpunt@favv.be

http://www.favv.be/