Het Lijsternest: Streuvelshuis

Het Lijsternest, Streuvelshuis en schrijversresidentie
Stijn Streuvelsstraat 25 - 8570 Anzegem
 Lijsternest2.jpg

Het Lijsternest is het huis in Ingooigem van de Vlaamse schrijver Stijn Streuvels (1871-1969), pseudoniem voor Frank Lateur. Het huis werd gebouwd in 1905 in een charmante cottagestijl naar een ontwerp van de architect Jozef Viérin. Streuvels leefde en werkte er tot aan zijn dood in 1969. Hier schreef hij meesterwerken zoals ‘De Vlaschaard’, ‘Het leven en de dood in de ast’, ‘Prutske’ en ‘De teleurgang van de Waterhoek’. Na de dood van zijn echtgenote heeft de Provincie West-Vlaanderen in 1977 het goed aangekocht en hersteld. Vanaf 1982 werd het woonhuis opengesteld voor het brede publiek als een schrijversmuseum. Sinds 2018 is deze schrijversresidentie in handen van de Vlaamse Overheid, departement Cultuur, Jeugd en Media.

Het Lijsternest kent nu een dubbele functie: van april tot september wordt het Lijsternest opengesteld voor het brede publiek, van oktober tot maart fungeert het huis als een schrijversresidentie.
Door een interactieve digitale applicatie met onder andere filmpjes en historisch fotomateriaal, ontdekt de bezoeker zelf het leven en werk van de schrijver. Het huis treedt op die manier in interactie met de materiële getuigenissen van het leven van Streuvels: foto’s, filmpjes, boeken, etc. Op deze wijze word je ondergedompeld in de tijdsgeest van Streuvels.
Naast een erfgoedsite fungeert het Lijsternest eveneens als schrijversresidentie. Voor enkele weken vindt een Vlaamse of buitenlandse schrijver, net als Streuvels, een inspirerend onderkomen in het Lijsternest.

Bron: UiTinVlaanderen.be

 

Openingsuren

Open van 1 april tot en met 30 september.
Woensdag tot en met zondag van 11u tot 12u30 en van 13u tot 17u.

Doorheen de middag blijven de tuin met picknicktafels en de recreatieve ruimte met leeshoek open: een ideaal decor om de middagpauze door te brengen tussen het fietsen of wandelen doorheen het Land van Streuvels.

Groepen op afspraak, gidsen op aanvraag.

 

Prijsinformatie

€ 3 (Gratis voor : -18 jarigen, Anzegemnaren, Studenten (op vertoon van je studentenkaart), Leraren (op vertonen van je lerarenkaart), ICOM-leden, leden van het Streuvelsgenootschap)

 

Organisatie

Vlaamse Overheid, departement Cultuur, Jeugd en Media

 

Contact

Tom Houtman tom.houtman@cjsm.vlaanderen.be  
Jurgen Casteleyn jurgen.casteleyn@cjsm.vlaanderen.be
telefoonnummer: 056 77 72 14

 

Zie ook

www.streuvelshuis.be