Erfgoeddag 2023 - Beestig

In de week van 17 t.e.m. 23 april 2023 is het Erfgoedweek met als thema Beestig!

 

Stijn Streuvels was een sympatisant van de sport en schreef ooit het volgende: “De Vinkensport is een liefhebberij, waarin menschen van geringen stand een aangenaam en eerlijk verzet vinden, dat zuiver en onbaatzuchtig is, zonder drift of geldverspilling, waar ieder met eenvoudige middels kan aan meedoen… geen ding dus om er de wereld mede te veroveren of grootsche plannen uit te voeren; het is en blijft een liefhebberij tusschen vinken en vinkeniers.” Gezelle dichtte reeds Inke de Vinke.

 

Op donderdag 20 april verwelkomen we graag Filip Santens voor een lezing georganiseerd door de Cultuurdienst. Filip is schrijver van het boek Hinke de Vinke en komt het verhaal vertellen achter de vinkensport in Vlaanderen. De sport is grotendeels een West-Vlaamse aangelegenheid en de vinkenliefhebberij is krachtig en levend. Het boek ademt vinkenliefhebberij en beschrijft de wijze van kweken en het zingen van de vinken. We maken voor de gelegenheid gebruik van een echt vinkenlokaal; café De Sportduif!

Ook de Erfgoedcel in Harelbeke organiseert die week activiteiten rond de vinkensport. Op zondag 23 april maakt Simon Van Honacker een audio-installatie rond de vinkenzetting in de kloostergangen van Stadsklooster de Bron. Hiervoor maakt hij gebruik van historische vinkenkooien uit de collectie van het voormalig museum van de vinkensport in Hulste. Bezoekers (jong en oud) worden uitgenodigd om zelf deel te nemen aan de vinkenzetting. Je krijgt er ook info over de vinkensport. Voor de kleinsten is er een creatieve activiteit voorzien. Daarnaast kan je ook creatief aan de slag gaan en is er voor de jonge bezoekers de mogelijkheid om een eigen vink te knutselen en versieren.

Van de ene vinkenzetting naar de andere. Fiets vanuit Anzegem naar Harelbeke langs locaties waar je de vinkensport kan tegenkomen. Haal de gratis kaart met de fietsroute bij toerisme Harelbeke of toerisme Anzegem of download de route via de Erfgoedapp. 

Start: wordt later bekend gemaakt 

Afstand: wordt later bekend gemaakt 

Praktisch Anzegem Praktisch Harelbeke

Datum : donderdag 20 april 2023

Uur : 19u30

Locatie : Café De Sportduif, Dorpsplein 13, 8570 Anzegem

Inkom is gratis, maar inschrijven verplicht: via het webformulier of 056 68 82 50 

Datum: zondag 23 april 2023

Gratis en doorlopend tussen 14u en 18u.

L
ocatie: Stadsklooster De Bron, Marktstraat 86, 8530 Harelbeke


Meer info: www.harelbeke.be/EGD

 

Algemene gegevens