Orde van de Piro

De Orde van de Piro in Anzegem werd opgericht in 2019 met de volgende doelstellingen:

  • De piro en de daarmee verbonden pirobak promoten om deze vorm van sociaal contact te behouden.
  • Het product op zich in ere houden
  • De organisatie van de pirobakken stimuleren en ondersteunen:
    • door het accentueren van de start en het einde van het seizoen,
    • door aanwezigheid op iedere pirobak getooid met het lint van de “Orde van de Piro”,
    • door het uitreiken van de titel “Ambassadeur van de Piro” aan alle organisatoren,
    • door het verspreiden van informatie over de piro en de pirobak

Bij de start van de Orde werd er voorgenomen om in het beginjaar een rustige start te nemen om zo ieder jaar nieuwe initiatieven te kunnen nemen.

“De piro in ere houden”

Het is weer oktober en in Anzegem betekent dat het begin van het pirobakseizoen. Om ervoor te zorgen dat deze traditie - die al sinds het einde van de 19de eeuw bestaat - in ere wordt gehouden, werd de Orde van de Piro opgericht. Een gesprek - met het water in de mond - met de voorzitter en ondervoorzitter van de orde: Roger Desmet en Frank Furniere.

Elke echte Anzegemnaar kent de piro, maar voor wie bij het lezen van het woord ‘piro’ nog de wenkbrauwen fronst, geven we toch nog even mee dat de piro een stuk worst is dat gebakken wordt in broodjesdeeg (pistoletdeeg). Maar vanwaar komt de piro eigenlijk? Frank Furniere: “Deze traditie stamt nog uit de tijd van toen er veel Anzegemnaren als grensarbeider in Noord-Frankrijk gingen werken. Daar leerden ze de plaatselijke kermis ‘ducasse à pierrot’ kennen, letterlijk vertaald: de kermis van de hansworst. Op het einde van die kermis trakteerden de caféuitbaters altijd met gratis worsten. De Vlaamse grensarbeiders waren er als de kippen bij om de gratis worsten te verzamelen als proviand voor hun terugreis naar huis. Ze stopten deze vettig gebakken worsten in een stuk brood, want anders was hun ransel één vettige boel. Toen de arbeiders thuis kwamen, stapten ze meestal eerst binnen in een lokale herberg om hun verdiende centen om te zetten naar wat vertier. De meegebrachte piro’s werden opgewarmd en als lekkernij genuttigd bij menige pintjes bier of druppeltjes jenever Ze aten de worsten met brood en al op. Zo brachten ze de “Pierrot” mee naar hun streek maar de naam veranderde uiteindelijk naar piro.”

“Stillaan kregen deze officieuze gelegenheden de naam pirobak”, gaat Frank verder. “Na verloop van tijd was er een wildgroei aan pirobakken zodat de gemeentebesturen deze moesten in goede banen leiden. Zo maakte deelgemeente Tiegem al in 1905 een eerste pirobakaffiche, met daarop maar liefst 70 deelnemende herbergen.”

“Deze mooie traditie willen we blijven ondersteunen en dat is ook de reden waarom we, op vraag van de gemeente, gestart zijn met de Orde van de Piro”, gaat Roger verder. “Deze Orde is ontstaan in de schoot van de culturele raad en bestaat uit 9 enthousiastelingen. Het is de bedoeling dat we de eerste en laatste pirobak van het seizoen wat luister bijzetten. Daarnaast krijgt elke caféuitbater een oorkonde als officiële ambassadeur van de piro, zal er een pirolied gemaakt worden, krijgt ieder lid van de orde een lint, maken we een flyer met info over de piro, … Het zit allemaal nog in het beginstadium en het is de bedoeling dat we evolueren en evalueren,” besluit Roger.

Wie info heeft voor de Orde van de Piro (bv. foto’s van vroeger of meer uitleg over de geschiedenis) of meer info wil, kan terecht bij dienst Toerisme, tel 056 68 82 50 of toerisme@anzegem.be.