Zwerfkatten

Een teveel aan zwerfkatten zorgt vaak voor overlast in de buurt (agressieve katten, lawaaihinder, uitwerpselen). En ook de biodiversiteit heeft daar onder te lijden.

In de eerste plaats kunnen katten-eigenaars zelf helpen om dit probleem te verhelpen door hun katten te laten steriliseren.

Is er in je buurt veel overlast van zwerfkatten dan kan je een beroep doen op het vangproject van de politiezone MIRA, dit project omvat:

  • Een overeenkomst tussen de politiezone (gemeenten Anzegem, Avelgem, Spiere-Helkijn, Zwevegem en Waregem) en een plaatselijk dierenasiel voor de aanpak van onder andere dit probleem.
  • Het dierenasiel levert bij overlast vangkooien. De gevangen dieren worden gecontroleerd door een dierenarts, dieren zonder eigenaar worden gecastreerd of gesteriliseerd, zieke dieren worden geëuthanaseerd. Rekening houdend met het resultaat van de tests en een gezond evenwicht in de populatie worden de katten deels of volledig teruggezet.
  • Het meldpunt voor zwerfkatten is bij de politiezone MIRA, maar je mag ook rechtstreeks contact nemen met het dierenasiel: https://www.dierenasiel-leiestreek.be/contacteer-ons/ 

Dierenasiel