Ga mee de strijd aan tegen de Aziatische hoornaar

Gepubliceerd op Donderdag 01 juni 2023

De Aziatische hoornaar is in hoog tempo Europa aan het koloniseren.  Deze soort kan schadelijk zijn voor de biodiversiteit maar vooral voor honingbijen vormt deze een bedreiging.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Zij is vooral zwart van kleur, op het achterlijf heeft zij een oranje band, en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden.

Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar (en andere insectensoorten). Deze is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. De Europese hoornaar is nuttig (vangt veel muggen en vliegen), is een concurrent van de Aziatische Hoornaar en moet zeker niet verdelgd worden.

wespen die voorkomen in de buurt

Hoe herken je een nest van de Aziatische hoornaar?

Wanneer een koningin een nest begint te maken, zoekt ze een beschutte plaats. Eerst start ze met een raat van een drietal cellen en daarrond bouwt ze een bescherming.  Deze heeft in het begin de grootte van een pingpongbal maar  wordt snel groter en groter. Op het einde van het voorjaar, begin van de zomer, kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur van het nest is meestal lichtbruin.

In de zomer beginnen de werksters een tweede definitief nest te maken. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van dit eerste nest. Deze nesten kunnen dan uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek zijn deze nesten meestal zeer moeilijk te zien.

 

Wat moet je doen als je denkt een nest van Aziatische hoornaar te zien?


Heb je in je omgeving een nest hangen, neem dan een foto en plaats de melding op www.vespawatch.be.
Probeer ook een foto van het insect zelf te nemen, want in het beginstadium is het niet altijd gemakkelijk om het onderscheid te zien tussen een nest van een hoornaar of van een andere wesp.

Na het plaatsen van de melding op vespawatch.be krijg je bericht of het effectief om een nest van Aziatische hoornaar gaat. Indien het om een nest van de Aziatische Hoornaar gaat, zal het nest ook verdelgd worden via een erkende verdelger, je hoeft daar dan zelf geen enkele actie voor te ondernemen.

Meer info: https://www.west-vlaanderen.be/natuur-milieu-en-water/aziatische-hoornaar

 

Wie toch zelf wil instaan voor de verdelging, vind hier meer info. Verlaten nesten dienen uiteraard niet meer verdelgd worden, deze worden nooit hergebruikt. Daarom is het ook aangewezen steeds gebruik te maken van het meldpunt Vespawatch.
 

LET OP!!!

Een Aziatische hoornaar is beschermend naar haar nest toe. Hou dus altijd ruim afstand van het nest.  Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden. De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij.