Herbestemming parochiekerk Sint-Arnoldus Tiegem

Gepubliceerd op Woensdag 17 april 2024

Het onderhoud van de kerkgebouwen kost veel geld. Bovendien worden veel kerken nog slechts sporadisch gebruikt voor liturgische activiteiten (bv. doopsel, begrafenis, huwelijk). Dit is ook het geval voor de kerk van Tiegem. 

Er werd een kerkenbeleidsplan door de gemeenteraad goedgekeurd en daarin is er opgenomen dat er voor de kerk van Tiegem in de toekomst ook andere bestemmingen mogelijk zijn. Anzegem heeft nu de procedure opgestart om een derde partij te vinden met het oog op een (eventueel gedeeltelijke) herbestemming.

Niet verkopen
De kerk zal dus niet verkocht worden. Het is de bedoeling om dit te regelen via een langdurig zakelijk recht (erfpacht of recht van opstal). Het project zal hoe dan ook maatschappelijk zinvol moeten zijn, een zekere waardigheid uitstralen en moeten gedragen zijn door de gemeenschap. Hierbij kan gedacht worden aan een plaats voor evenementen, woonproject, kantoren,...

Op donderdag 11 april werd er een officiĆ«le oproep gepubliceerd voor het indienen van aanvragen tot deelneming aan de procedure 'concurrentiegerichte dialoog' voor de herbestemming van de parochiekerk Sint-Arnoldus in Tiegem. De uiterste indieningstermijn hiervoor is dinsdag 18 juni 2024 om 13u. Voor wie interesse heeft om hieraan deel te nemen, organiseren we een informatievergadering op maandag 13 mei 2024 in de Sint-Arnolduskerk in Tiegem.