Wespenseizoen

Gepubliceerd op Donderdag 18 april 2024

Na het eerste zonnige weekend van het jaar, kwamen de eerste wespenmeldingen binnen bij Brandweerzone Fluvia. Maar hoe ga je nu eigenlijk te werk bij het aanpakken van een wespenprobleem? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt.

Het gebruik van gif om een wespennest te bestrijden, wordt bij voorkeur tot een minimum beperkt. Als het nest zich bevindt op een plek waar weinig mensen komen, zoals achterin een tuin, laten we het bij voorkeur ongemoeid. Echter, als het nest overlast veroorzaakt, kan de brandweer worden ingeschakeld.

Om je te helpen bij het bepalen van de juiste aanpak, kun je de flowchart hieronder raadplegen.

flowchart

Veel gestelde vragen

  • Wespennest laten verdelgen? 
    Je kunt een afspraak maken met de brandweer of een professionele verdelger. Houd er rekening mee dat de brandweer wespenverdelgingen plant op woensdagavond vanaf 17.00 uur. Dringende interventies krijgen echter altijd voorrang.
  • Kosten
    Sinds 1 januari 2020 is het vernietigen van een wespennest door de brandweer betalend, tegen een tarief van € 72 per nest. Als het nest niet volledig wordt vernietigd, komt de brandweer gratis terug. Voor elk nieuw nest op hetzelfde adres geldt opnieuw het tarief van € 72.
  • Aziatische Hoornaar
    Het verdelgen van de Aziatische hoornaar is verplicht, omdat deze soort een bedreiging vormt voor onze bijenpopulatie. Meld een waarneming via vespawatch.be.
  • Wesp, Hommel of Bij? 
    Nesten van wespen, hommels en bijen worden niet door de brandweer vernietigd, omdat deze insecten beschermde en nuttige dieren zijn. Bijen en hommels kunnen vaak gratis worden opgehaald door een imker uit de buurt.
  • Direct Gevaar? 
    Als er sprake is van direct gevaar voor de omgeving, bijvoorbeeld bij een nest in de buurt van een crèche, school of verzorgingshuis, bel dan onmiddellijk het noodnummer 112. De brandweer zal het nest dan direct komen verdelgen, tegen een tarief van € 72.

 

Steekkaart

Raadpleeg de steekkaart hieronder om te ontdekken welk gestreept exemplaar je hebt gespot. Deze steekkaart biedt nuttige informatie om verschillende soorten te onderscheiden.

Meer informatie is te vinden op de website van Brandweerzone Fluvia.

Steekkaart