Maai Mei Niet

Gepubliceerd op Woensdag 17 april 2024
01 mei 202401 juni 2024

Goed nieuws! In mei mag je je grasmaaier laten staan. Door een maand niet te maaien, krijgen planten en bloemen de kans om volop te bloeien en geef je o.a. bijen en vlinders een duwtje in de rug. En dat heeft een positieve impact op de biodiversiteit en het klimaat.

Hoezo? Door minder te maaien, krijgen we meer bloemen en dus ook meer bestuivers, zoals hommels, bijen en vlinders. Via deze weg hopen we op een bloemrijk resultaat waar iedereen van kan meegenieten. Tegelijk zorgt minder maaien voor een betere waterinfiltratie bij droogte, wat onze groenpercelen beter wapent tegen de klimaatverandering. Of hoe je met een kleinschalige ingreep de natuur een handje helpt!

Doe jij mee niets voor de natuur en het klimaat?

Wil jij de biodiversiteit een serieuze duw in de rug geven? Neem dan deel aan de campagne Maai Mei Niet en laat gedurende één maand je gras (of een deel) staan (langer mag ook natuurlijk). Hoe klein of groot je tuintje, terras of oprit ook is, alle beetjes helpen! 

Op de website maaimeiniet.be vind je alle info om ook dit jaar van de maand mei een succesmaand te maken!

We roepen alvast iedereen op om niet het heft in eigen handen te nemen door zelf het openbaar domein met de maaimachine aan te vallen en mee te genieten van het leven in het groeiende gras!

Wegbermbeheer?

Het Vlaams Bermbesluit bepaalt de datum waarop ten vroegste de bermen mogen gemaaid worden, dit is pas vanaf 15 juni (eventuele tweede maaibeurt na 15 september)!  Alle gemeentelijke wegbermen worden gemaaid volgens de maaidata van het Vlaams Bermbesluit (maaien vanaf 15 juni, met afvoer van maaisel).  Deze maaiwerken worden uitgevoerd door een aannemer. Het gebruik van pesticiden op het openbaar domein (niet enkel in wegbermen maar ook op voetpaden bv.) is daarbij uiteraard verboden.

Meer info over de campagne